Yleisimmät kysymykset
Milloin maalata?
Yleisin vastaus: Pilvipouta, noin 20 astetta lämmintä ja ilman suhteellinen kosteusprosentti alle 80%. Mutta koska Suomen kesä on monestikin arvaamaton, niin sopiva maalausajankohta sijoittuu useimmiten toukokuun alusta syyskuun loppuun. Oli sitten päivä tai viikko mikä tahansa edellä mainittuna aikana niin yleisesti ottaen tärkeitä asioita onnistumisen kannalta ovat seuraavat:
- Maalatessa ei saa sataa eikä saa olla myöskään sateen uhkaa heti maalauksen valmistuttua.
- Maalattavan alustan tulee olla kuiva – jos on useamman päivän (tai viikon) satanut putkeen vettä niin maalausalusta ei ole heti seuraavana poutaisena päivänä tarpeeksi kuiva. Sama koskee kohteita, joita on esimerkiksi pinnan voimakkaan likaisuuden tai homeisuuden takia jouduttu pesemään suurella vesimäärällä - puun kuivuminen ottaa aina oman aikansa!
- Maalaustyö ei ole auringonottoa, vaikka kiusaus yhdistää nämä kaksi asiaa olisikin suuri. Maalaa varjon puolella auringon perässä.
- Yleisimpien ulkomaalien alin käyttölämpötila on +5 astetta ja paras käyttöikkuna +10 – 25 astetta. Hellerajan ylittyessäkin voidaan tuotteita käyttää mutta mitä lämpimämmäksi mennään niin sitä huonommaksi olosuhteet muuttuvat varsinkin vesiohenteisille tuotteille. Sitten se seikka, joka monesti unohtuu varsinkin keväällä, kun himo maalata kasvaa liian suureksi ja kiire päästä pensselin varteen kasvaa ylitsepääsemättömäksi: lämpötila pitää olla +5 astetta ja yli maalaustyötä tehdessä ja maalin kuivuessa. Vaikka päivällä olisikin ihanteelliset olosuhteet maalaustyölle mutta yöllä on vielä pakkasta, niin varsinkin päivän loppupuolella maalatuilla pinnoilla on riski sille, että maali jäätyy ja kuivuminen häiriintyy merkittävästi sään viiletessä. Myöhempään syksyllä taas ei välttämättä ole vielä yöpakkasia mutta ilman kosteus on yleisesti ottaen korkeampi ja kosteus ja iltakaste saattavat häiritä maalin kuivumista. Eli maltti on valttia, vaikka kuinka innostusta löytyisi ja kiirekin olisi.
Kestääkö maali seinässä isältä pojalle, äidiltä tyttärelle?
MaalausRYL2012 niminen teos määrittää maaleille suositellun huoltomaalausvälin Suomessa. Tämä suositus ei poista sitä faktaa, että maalatut pinnat tulee tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti. Eli jos maalipinnassa on halkeama esimerkiksi puun elämisestä johtuen, niin se tulee korjata eikä vain jäädä odottamaan mitä tapahtuu.
Kunnossapitovälit:
S = ei luokiteltu, alle 2 vuotta (puuöljyt)
L = lyhyt, 2-5 vuotta (kuullotteet)
K = keskipitkä, 5-10 vuotta (peittosuoja-tyyppiset tuotteet)
P = pitkä, 10-20 vuotta (yleisimmät talomaalit)
Jokainen maalauskohde on yksilöllinen; se kuinka kauan maali seinässä oikeasti kestää on monen asian summa. Varjoisan seinän maali- tai kuullotepinta kestää pidempään kuin aurinkoseinän, paljon kasvillisuutta ja puita rakennuksen ympärillä tuo varmasti ainakin pesutarvetta maalatuille pinnoille enemmän kuin sellaisessa kohteessa, jossa sitä ei ole. Aiemmat käsittelyt, pohjatyöt, yllättikö sade tai räntä maalarin tai syvensitkö rusketusta kuitenkin samalla maalatessasi, vaikka ei saisi? Nämä kaikki ja vielä moni muukin seikka vaikuttaa maalipinnan lopulliseen kestoon.
Kannattaa muistaa myös, että talon seiniä voi maalata yksittäinkin. Jos kohde sijaitsee sellaisessa paikassa, että aurinko todella pistää seinäpinnan ja sitä kautta maalin koville niin tuota seinää voi maalata sen mukaan, miten maalipinta kuluu ja kauhtuu - eikä odotella aikaa, jolloin suojaisan seinän mahdollisesti joutuisi maalaamaan ja saataisiin järjestettyä maalaustalkoot. Pahimmassa tapauksessa aurinkoseinä voi olla huoltomaalauskunnossa 5-7 vuodessa, suojainen seinä 20 vuodessa – jokainen voi arvata missä kunnossa aurinkoseinä on, jos vain odotellaan, että päästään maalaamaan koko talo tai järjestämään ne maalaustalkoot?
Maalattu pinta voi myös vain olla likainen, joskus ei tarvita maalausta lainkaan vaan kunnon pesulla selvitään. Tässäkin tapauksessa on hyvä toimia silloin kun tarvetta ilmenee, kolmen neljän vuoden liat on aina helpompi saada pois kun 10-12 vuotta pinnassa pinttynyt lika (joka saattaa myös olla jo sitkeässä homeessa).
Maalipinnan kestoaika ei siis ole vain käytetty maali ja maalin levittämiseen käytetty aika (tai ammattilaiselle maksettu euromäärä) – se on säännöllistä maalipinnan ja myös rakenteiden toimivuuden tarkastamista ja tarvittaessa ajoissa tehtyä huoltoa.
Paljon sitä maalia sitten pitää ostaa?
Maalin menekkiin vaikuttaa moni asia: mm. pinnan karkeus, pinnan profiili, aiemmat käsittelyt ja niiden kunto, käytettävät välineet ja myös maalarin kädenjälki. Yleisesti ottaen kaikissa maaleissa on ilmoitettu teoreettinen riittoisuus purkin kyljessä ja ohjeissa. Lasketaan maalattavan alueen pinta-ala (ikkunoita ei yleensä vähennetä) ja jaetaan se maalituotteen tiedoista löytyvällä neliötä per litra tiedolla.
Eli jos maalattavaa aluetta on 250 neliötä ja tuotteen teoreettinen riittoisuus on 6-8 neliötä litralla niin jaetaan 250 neliötä esimerkiksi 7 neliöllä, niin saadaan pyöristettynä noin 36 litraa. Purkeiksi käännettynä se taas tekee (36L/9L) = 4*9L purkkia maalia. Huom! Yllä oleva on sitten kertamaalaukseen tarvittava määrä, jos kohde vaatii toisenkin maalauskerran niin maalattavan alueen pinta-ala kerrotaan kahdella ja lasketaan sen pohjalta menekki.